Kijken naar Kunst van Nu: Bearing Witness
zondag 16 maart 2024– 11.30 tot 12.30
Willem Twee Kunstruimte (Boschdijkstraat 100, Den Bosch)
Over Kijken naar Kunst van Nu
Hedendaagse kunst kan soms een ongemakkelijk gevoel geven, omdat je denkt het niet te begrijpen. Maar iets 'niet begrijpen' is vaak juist het startpunt voor een goed gesprek en nieuwe inzichten. Kunstenaars zijn er meestal juist op uit om met hun werk vragen op te roepen en de wereld op een andere manier te bekijken.
In de cursus Kijken naar Kunst van Nu legt kunsteducator Marie-josé Eijkemans aan de hand van een 'conversation piece' verbanden tussen het werk van de kunstenaars die bij Willem Twee werken en exposeren en het werk van andere kunstenaars uit de kunstgeschiedenis. Het 'conversation piece' is een object dat door de kunstenaar wordt meegenomen en tijdens de lezing op tafel ligt. Het object dat een kunstwerk, maar ook een alledaags voorwerp, boek, brief, of iets heel onverwachts kan zijn, is de aanleiding voor een gesprek.
Over de tentoonstelling Bearing Witness
Bearing Witness brengt werk van kunstenaars uit (post)conflictgebieden samen met verhalen van Nederlandse veteranen. De kunstwerken onderzoeken herinneringen, de relatie tot land, de invloed van (gedwongen) migratie. In de verhalen delen veteranen hun morele twijfels over deelname aan verschillende VN missies. Samen laten ze zien hoe gebeurtenissen die wellicht historisch zijn af te bakenen, naklinken in levens nu. Hoe situaties ‘elders’ verbonden zijn met hier, en hoe het perspectief van de één resoneert met dat van de ander. De werken en verhalen dagen ons uit om voorbij te gaan aan begrenzingen van tijd, plaats en mensen, omdat het ontkennen van een ander als iemand zoals jijzelf de kiem legt voor geweld. Wat betekent het nu, in een tijd van toenemende conflicten, om deze ervaringen onder ogen te komen? Hoe dragen we getuigenis, ook als dat niet meer comfortabel is?
De tentoonstelling Bearing Witness is een intiatief door PhD-kandidaat en curator Laura Mudde en vindt tegelijk plaats bij POST Arnhem. Met werk van Vika Mitrichenko, Elena Khurtova & Anika Schwarzlose, Marwa Arsanios, Aida Šehović en Stéphanie Saadé.