Future of Work
Future of Work is een tentoonstelling over macht en onmacht in economie en werk. Vier kunstwerken en een publieksprogramma onderzoeken hoe macht, onmacht en exclusie het economisch domein beïnvloeden.
Met de tentoonstelling Future of Work lanceert de gelijknamige stichting haar platform voor een nieuwe collectieve economie. Future of Work bevraagt het economisch systeem vanuit een ideologisch en een alledaags perspectief op haar werkzaamheid voor al het leven en de aarde. De getoonde werken reflecteren op de bestaande orde, doorgronden de consequenties daarvan en onderzoeken alternatieven. Het publieksprogramma vindt plaats van 17 t/m 22 oktober.
Economisch primaat van Julika Rudelius toont de macht van geld en de belofte van geluk via geld in de huidige westerse economie. Camping Kafka van de Academie voor Beeldvorming maakt de andere kant van die belofte tastbaar: campings en vakantieparken zijn smeerolie van de wooncrisis. De levens van mensen die hier wonen laten haarfijn zien wat er gebeurt als de belofte van geluk via geld niet uitkomt. De werken Straf en Fair Jobs onderzoeken hoe macht en onmacht in de toekomst gestalte kunnen krijgen. Fair Jobs, ook van de Academie voor Beeldvorming, zoekt naar nieuwe organisatiemodellen en machtsverhoudingen waarin de belangen van arbeidsmigranten centraal staan. De installatie Straf toont een toekomst waarin de naleving van de Sustainable Development Goals leidend is in werk en leven. Wat gebeurt er als exploitatie van mensen en dieren verboden is en de natuur eisen stelt aan hoe we ondernemen en samenleven?
De werken vormen met elkaar een dynamisch onderzoek naar de toekomst van werk en economie. Ze dagen het publiek uit om nieuwe ruimte te vinden in de manier waarop wij ons verhouden tot deze twee.
Future of Work stelt visies en verhalen voor om dialoog te stimuleren over hoe de economie eruitziet als onze behoeften ondergeschikt worden aan de eisen voor een gezond ecosysteem en een rechtvaardige samenleving.
Future of Work in Willem Twee is gecureerd door Olga Mink, artistiek directeur Future of Work, en Godelieve Spaas, lector Nieuwe Economie aan Avans Hogeschool, in samenwerking met Willem Twee Kunstruimte en de Academie voor Beeldvorming.
Opening
Tijdens de opening op 8 oktober vertelt kunstenaar Klaas Burger met Francien Winsemius (FairWork) over Camping Kafka en Fair Jobs en speelt Godelieve Spaas de voorstelling STRAF. We nodigen u uit om samen met onze partners Willem Twee muziek en beeldende kunst, Huis 73, Avans, Rabo Art Lab, Academie voor Beeldvorming, FairWork, Baltan Laboratories en Gemeente ’s-Hertogenbosch, een toost uit te brengen op Future of Work Foundation als nieuw hybride samenwerkingsplatform in de stad.
Wil jij de opening meemaken?
Meld je dan nu hier aan!
Willem Twee lanceert nieuwe flexwerkplekken
Gelijktijdig met de tentoonstelling Future of Work lanceert Willem Twee muziek en beeldende kunst haar nieuwe werk/lees/rustplekken in de Kunstruimte. Zelfstandig ondernemers, studenten, makers en iedereen die daar behoefte aan heeft kunnen hier gratis gebruik van maken. Met de unieke combinatie van werkplekken en kunstruimte wil Willem Twee een open en toegankelijke plek zijn voor iedereen, maar ook de eenzijdige en kortstondige manier waarop kunst normaal gesproken wordt ervaren doorbreken. Een plek waar beeldende kunst op een eigen tempo kan worden ervaren en waar rust en ruimte is voor verdieping. De tafels worden ook regelmatig gebruikt voor workshops, lezingen en andere activiteiten in relatie tot het tentoonstellingsprogramma.